Ogórki z miodem i chilli
Ogóreczki w kolejnej odsłonie. Tym razem postanowiłam zrobić ogóreczki trochę mniej ostre niż "żylety", z lekko słodkim miodowym smakiem. Zadzwoniłam do przyjaciółki z zapytaniem czy nie ma jakiegoś przepisu wypróbowanego i oto dostałam, zrobiłam i jestem zadowolona. Mogę więc teraz Wam polecić :)
- 4 kg ogórków
Na słoik:
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 l wody
- 2 szklanka cukru
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki octu
- 6 łyżki miodu
- 2 łyżki chilli w proszku
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy je w grube plastry. Do każdego wyparzonego słoika wsypujemy przyprawy, wkładamy pokrojone ogórki i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
OdpowiedzUsuńthank you
سعودي اوتو