Drożdżówka z rabarbarem

 Nie ma to jak kawał drożdżowego ciacha z sezonowym owockiem :) Dziś padło na rabarbar - jedno z moich ulubionych połączeń :) Nie ma co się rozwodzić nad tematem - zapraszam do pieczenia :) Potrzebujemy:

Na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanka cukru
5 dag drożdży (pół kostki)
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
3 jajka
1/2 kostki margaryny
ok. 1 kg rabarbaru


Na kruszonkę:
25 g miękkiego masła
4 łyżki cukru 
10 łyżek mąki

Z drożdży, letniego mleka i pół łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Do miski wsypać, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić, dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na cieście lekko dociskając. Odstawić do podrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić blaszką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Zostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Pysznie wyglada ta drozdzoweczka, ja dzisiaj tez placek z rabarbarem robie , smacznego:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drożdżowe ciasto. Mi przeważnie niskie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger