Wytrawne migdałowe placki z sosem pieczarkowym

Placki migdałowe z sosem pieczarkowym to pyszna propozycja na bezmięsny, niskowęglowodanowy obiad :)  Podawane na ciepło. są smaczne i pożywne. Smak placków migdałowych jest delikatny, a sos pieczarkowy dodaje daniu wyrazistości i aromatu.


Placki:
  • 2 jajka
  • 30 g śmietanki 30%
  • 30 g mąki migdałowej
  • szczypta soli i pieprzu 

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i usmażyć placki na maśle klarowanym lub oleju kokosowym nierafinowanym. 

Sos:

  • 400g pieczarek - oczyścić i pokroić
  • 1/2 cebuli - pokroić
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Na patelni roztopić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać przygotowane pieczarki. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i zagotuj całość, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z plackami migdałowymi. Posyp natką pietruszki.

Wyśmienita sałatka na wynos – eksplozja smaków

Ta sałatka to absolutny strzał w dziesiątkę jako alternatywa dla wszechobecnych kanapek zabieranych do pracy lub w podróż. Połączenie soczystego mięsa, warzyw i aromatycznego sosu, sprawia, że ​​każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Przygotowanie sałatki kebab jest niezwykle proste i szybkie. Dodatkowo zachwyca ona różnorodnością kolorów i teksturą, jest pożywna. To wygodny i szybki sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i smacznego. Polecam Wam z całego serca :) 


Składniki:

  • sałata - u mnie główka rzymskiej
  • czerwona cebula
  • pierś z kurczaka pokrojona drobniejszą w kostkę i podsmażona na maśle klarowanym z ulubionymi przyprawami: u mnie - sól, pieprz, papryka wędzona, odrobina chili, tymianek
  • ogórek kiszony
  • starty ser - u mnie chedar
  • małe pomidorki - u mnie cherry 
Sos: 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: czosnek granulowany, szczypta chili, papryka wędzona

Składniki układamy warstwami w słoiku lub pojemniku. U mnie pierwsza i ostatnia warstwa to sałata. Obficie polewamy sosem. Smacznego. 

Deser a'la "Leśny mech"

Jak to dobrze, że na diecie niskowęglowodanowej nie trzeba rezygnować z pysznych deserów. Polecam Wam dzisiaj niesamowicie dobry deser inspirowany ciastem "Leśny mech". Na ciasto skorzystałam z przepisu od Ketobułki a krem zrobiłam najprostszy jaki się tylko da :) Pyszności - polecam :)


Jak zrobić wino z ryżu? Prosty, domowy sposób

Czas nastawić niesamowicie aromatyczne wino ryżowe, w sam raz na zimowe wieczory. Lampka tego wina czyni cuda :) - uwierzcie, a najlepiej wypróbujcie :) 

  •  2 kg ryżu
  • 14 l wody
  • 3 kg cukru
  • 600 g rodzynek
  • 4 cytryny obrane pokrojone w kostkę
  • 20 goździków
  • 1 łyżka gałki
  • 40 ziaren pieprzu
  • 4 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżeczek suszonej mięty
  • butla 25 l
  • drożdże
Ryż należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.  Następnie wraz z ciepłą wodą umieścić w szklanym pojemniku fermentacyjnym. Zakręcić pojemnik fermentacyjny korkiem z rurką fermentacyjną. Postawić pojemnik w ciepłym miejscu (20-25 stopni Celsjusza).
Codziennie mieszać zawartość pojemnika. Po dwóch dniach dodać pożywkę i pozostawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać czyste do butli i pozostawić na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie do butelek. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Szybki i smaczny deser bez cukru

Niskowęglowodanowy, bardzo smaczny, sycący deser z orzechami, borówkami, gorzką czekoladą i masłem orzechowym. Minimum pracy, maksimum zadowolenia, świetnie nadaje się do pojemniczka do pracy, szkoły, na uczelnię. Można również uraczyć nim gości. 


  • jogurt grecki, może być serek z wiaderka lub skyr
  • erytrytol do smaku
  • masło orzechowe
  • roztopiona gorzka czekolada
  • ulubione orzechy
  • borówki

Jogurt grecki wymieszać dokładnie z erytrytolem. przełożyć do pucharków. dodać łyżkę masła orzechowego, polać roztopioną czekoladą i posypać na wierzchu orzechami i borówkami. 

Najlepsze, zdrowe, niskowęglowodanowe bułki z ziarnami

Przepyszne bułki, pełne ziaren, bez mąki proponuję każdemu kto chce zdrowo się odżywiać. Proste do wykonania, są pyszne i bardzo pożywne. 


Potrzebujemy:

  • 5 jaj
  • mały jogurt naturalny
  • 100 g maki migdałowej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g sezamu
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g czarnuszki
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g babki jajowatej
  • garść ziaren dyni
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, ciasto zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułki. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Dżem truskawkowy bez cukru - smaczny i zdrowy

Truskawki już powoli się kończą, postanowiłam więc, zamknąć je w słoiku w formie smacznego i zdrowego dżemu. Ponieważ nie używam cukru na mojej niskowęglowodanowej diecie użyłam erytrytolu. Przygotowałam z jednego kilograma, tak do bieżącej konsumpcji, ponieważ nie mam pojęcia jak będzie się przechowywał. Dżem spełnił moje oczekiwania, jest przepyszny. Polecam :) 


Użyłam:

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 4 łyżki nasion chia
  • sok z 1/2 cytryny
Truskawki odszypułkować i umyć. Można zblendować, ja rozgniotłam widelcem, ponieważ lubię w dżemach kawałki owoców. Dodać erytrytol, nasiona chia i sok z cytryny - wymieszać. Gotować mieszając co jakiś czas, na średniej mocy aż uzyskamy satysfakcjonującą gęstość - około 25 minut. Gorący przełożyć do słoika, obrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia, następnie przechowywać w lodówce. 

Pyszne jogurtowo-truskawkowe lodowe "ketopraliny" w czekoladzie

Pyszności na upały, bez cukru, z trzech naturalnych składników. Bardzo proste i szybkie przygotowanie, trzeba tylko poczekać aż się zamrożą. 


  • 250g truskawek 
  • 1 mały jogurt grecki 
  • czekolada deserowa 85%
Truskawki obierz z szypułek, umyj i osusz. Następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone truskawki wymieszaj z jogurtem, jeśli są według Ciebie mało słodkie dodaj erytrytol. Rozłóż na blaszce papier do pieczenia i nałóż łyżką "kupki" wielkości ciasteczek Jeżyków, włóż do zamrażalki na kilka godzin. Po zamrożeniu zanurz w roztopionej czekoladzie i delektuj się pysznymi "ketopralinami". Przechowuj w zamrażalce.

Jogurtowy Keto deserek z chia i truskawkami

Prosty, szybki i pyszny deser, możesz użyć również innych owoców, wspaniale smakuje z borówkami, jagodami, malinami i oczywiście truskawkami. 

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • erytrytol lub inne słodzidło do smaku
  • truskawki
Jogurt dzielimy na pół i przekładamy do miseczek, do jednej dodajemy erytrytol do smaku i jedną łyżkę nasion chia, do drugiej, erytrytol, 1 łyżkę chia i 1 łyżkę kakao. Obie masy dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek oraz kroimy na ćwiartki. w pucharkach układamy warstwami - truskawki, masa kakaowa, truskawki, masa jogurtowa, truskawki. I już możemy się cieszyć pysznym deserkiem, dobrze jest jednak włożyć go do lodówki w celu schłodzenia. 


Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek