Dżem truskawkowy bez cukru - smaczny i zdrowy
Truskawki już powoli się kończą, postanowiłam więc, zamknąć je w słoiku w formie smacznego i zdrowego dżemu. Ponieważ nie używam cukru na mojej niskowęglowodanowej diecie użyłam erytrytolu. Przygotowałam z jednego kilograma, tak do bieżącej konsumpcji, ponieważ nie mam pojęcia jak będzie się przechowywał. Dżem spełnił moje oczekiwania, jest przepyszny. Polecam :)
Użyłam:
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki erytrytolu
- 4 łyżki nasion chia
- sok z 1/2 cytryny
Truskawki odszypułkować i umyć. Można zblendować, ja rozgniotłam widelcem, ponieważ lubię w dżemach kawałki owoców. Dodać erytrytol, nasiona chia i sok z cytryny - wymieszać. Gotować mieszając co jakiś czas, na średniej mocy aż uzyskamy satysfakcjonującą gęstość - około 25 minut. Gorący przełożyć do słoika, obrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia, następnie przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)