Jak zrobić wino z ryżu? Prosty, domowy sposób
Czas nastawić niesamowicie aromatyczne wino ryżowe, w sam raz na zimowe wieczory. Lampka tego wina czyni cuda :) - uwierzcie, a najlepiej wypróbujcie :)
- 2 kg ryżu
- 14 l wody
- 3 kg cukru
- 600 g rodzynek
- 4 cytryny obrane pokrojone w kostkę
- 20 goździków
- 1 łyżka gałki
- 40 ziaren pieprzu
- 4 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki imbiru
- 4 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 6 łyżeczek suszonej mięty
- butla 25 l
- drożdże
Ryż należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie wraz z ciepłą wodą umieścić w szklanym pojemniku fermentacyjnym. Zakręcić pojemnik fermentacyjny korkiem z rurką fermentacyjną. Postawić pojemnik w ciepłym miejscu (20-25 stopni Celsjusza).
Codziennie mieszać zawartość pojemnika. Po dwóch dniach dodać pożywkę i pozostawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać czyste do butli i pozostawić na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie do butelek. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)