Łopatka, która rozkocha w sobie każdą keto-duszę!
Czasem w kuchni zdarzają się chwile, kiedy patrzysz na lodówkę i myślisz: „Co tu zrobić, żeby było pysznie i keto?” No i wtedy wchodzi ona - łopatka, prawdziwa bohaterka dnia. Nie taka zwyczajna, którą można zjeść tylko w niedzielę z ziemniakami. Nie! To łopatka w wersji keto - soczysta, aromatyczna i gotowa rozkochać każde podniebienie. Wyobraź sobie: wracasz po całym dniu, nogi bolą, a tu czeka garnek pełen złocistej łopatki, pachnącej czosnkiem, rozmarynem i masłem. Keto marzenie! Bez chleba, bez ziemniaków, a smak… powiedzmy sobie szczerze - lepszy niż niejeden weekendowy obiad.
Przepis na keto łopatkę Sunflower style:
Składniki:
- 600–700 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w większe kawałki
- 2–3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeży rozmaryn i tymianek
- sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej
- 50 ml bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:
Rozgrzej masło z oliwą na dużej patelni.
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. Tak, żeby pachniało tak dobrze, że sąsiad zapragnie odwiedzin.
Dodaj czosnek, zioła i przyprawy, chwilę podsmaż.
Wlej bulion, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Spróbuj – jeśli bulionu jest za dużo, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu, tworząc aromatyczny sos.
Efekt? Łopatka miękka jak poduszka po drzemce, aromatyczna jak weekendowy obiad u babci, a keto? Bez kompromisów, tylko pełnia smaku. I pamiętaj: jeśli ktoś powie, że dieta keto jest nudna, po prostu podaj mu kawałek tej łopatki. Milczenie i uśmiech mówią wszystko.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)