Schab duszony z warzywami
Schab duszony z warzywami to niesamowicie pyszna odmiana od dobrze wszystkim znanych kotletów schabowych. Przepis jest super prosty, a efekt zachwyci Twoje kubki smakowe. To idealne połączenie warzyw i mięsa. Gotowi na kulinarne przygody?
Składniki:
- 4 plastry schabu (około 400 g)
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 por
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka wody
Przyprawy:
- po łyżce pieprzu ziołowego i majeranku, łyżeczka soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Plastry schabu oczyść z włókien. Z każdej strony obsyp mięso pieprzem ziołowym oraz majerankiem. Obierz i pokrój pora, cebulę i ząbki czosnku. Duże pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy. Podsmażaj warzywa (oprócz pomidorów) około 5 minut. Wlej szklankę wody, dodaj sos sojowy, sól oraz kawałki schabu. Patelnię przykryj i duś mięso z warzywami przez minimum 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie do warzyw z mięsem dodaj dwie łyżki masła klarowanego oraz pomidory. Gotuj całość kilka minut bez przykrywki. Jeśli wolisz zaciągnięty sos to wymieszaj śmietanę z mąką pszenną oraz skrobią. Dodaj do schabu duszonego i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami, ulubioną kaszą lub świeżą bagietką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)