Sernik z ricotty i mascarpone - doskonałe połączenie
Sernik z mascarpone i ricotty, polany czekoladą posypany orzechami to pyszny i kremowy deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Masa serowa jest delikatna i ma przyjemny, słodkawy smak. Czekolada dodaje deserowi głębi i aromatu, a orzechy chrupiącej konsystencji. Sernik jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wystarczy uprażyć orzechy, rozpuścić czekoladę i wymieszać wszystkie składniki. Sernik najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej.
Polecam go wszystkim, którzy szukają pysznego i łatwego do przygotowania niskowęglowodanowego deseru.
- 500g ricotty
- 250g mascarpone
- 3 jajka
- 125g erytrytolu
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- łyżeczka suszonej, startej wanilii
Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Przełożyć do 18 cm tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 55 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i włożyć do lodówki.
Polewa:
- 100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej
- 200 ml śmietanki 30%
- ewentualnie erytrytol
Polać nią sernik i posypać uprażonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)