Pyszne bułeczki bez mąki
Bułki bez mąki to coraz popularniejszy trend wśród osób dbających o dietę i zdrowie. Bułki bez mąki mają wiele zalet.
- Wspomagają odchudzanie. Bułki bez mąki są zazwyczaj niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co oznacza, ż mogą pomóc w ograniczeniu spożycia kalorii i utracie wagi.
- Poprawiają trawienie. Błonnik zawarty w bułkach bez mąki pomaga regulować pracę jelit i zapobiegać zaparciom.
- Obniżają poziom cholesterolu. Bułki bez mąki zawierają błonnik, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
- Zwiększają uczucie sytości. Błonnik zawarty w bułkach bez mąki pomaga dłużej czuć się sytym, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.
- Są bogate w składniki odżywcze. Bułki bez mąki mogą być dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez i potas.
- 3 jajka
- 45g zmielonego siemienia
- 100 g serka kanapkowego
- łyżeczka czarnuszki
- łyżeczka ulubionych ziół
- 1/2 łyżeczki soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić , dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 39 minut w 160 stopniach.
To brzmi rewelacyjnie! Świetna alternatywa dla tradycyjnych bułek, o wiele zdrowsza wersja! Dzięki za podzielenie się przepisem!
OdpowiedzUsuń