Bigos z cukinii

Bigos z cukinii, to pyszna potrawa o wiele lżejsza od tradycyjnego bigosu. Warto wykorzystać przepis w sezonie, w którym mamy pod ręką świeże warzywa. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Prosty w wykonaniu, świetnie nadaje się na codzienny, jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację - polecam :)


  • 3 młode cukinie
  • pętko kiełbasy
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • por
  • 2 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • pieprz cayenne lub chili
  • sól
  • olej
W garnku podsmażamy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Obieramy marchewki i kroimy je w cienkie słupki, dodajemy do garnka mieszamy i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Białą część pora drobno kroimy i dodajemy do garnka. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz i słodką paprykę - mieszamy. Cały czas podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cukinie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłuż na cztery, a każdą ćwiartkę w plastry. Jeśli macie małe cukinie możecie pokroić w plastry. Cukinię dodajemy do garnka. Mieszamy, garnek przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i chili. Dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę cukru. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Ja podaję z pieczywem :) Smacznego :)

Komentarze

  1. No w takiej wersji bigosu to jeszcze nie jadłam. Cieszę się, że nie jest to trudny przepis więc wiem, że dam radę go odtworzyć. Z przyjemnością go zrobię rodzince, bo zdecydowanie jest to bardzo intrygująca potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czemu, ale nie przepadam za cukinią, jakoś wydaje mi się mało wyrazista, choć w formie bigosu powinna być nawet smaczna. Musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ona sama w sobie nie zachęca, ale w przeróżnych daniach jest wyborna :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego bigosu, a na targach cukinii zatrzęsienie.
    Bardzo ciekawy, smaczny, kolorowy i prosty przepis.
    Dodatkowo lżejszy, niż tradycyjny.
    Koniecznie zrobię.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi jak leczo :) no i musi smakować wyśmienicie. Teraz to idealny czas na taki bigosik. Ja właśnie kupiłam cujinie to może zmontuję takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do leczo dodaję inne składniki i bardziej dosmakowuję na słodko-kwaśno :) ale rzeczywiście podobne :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię. Nazywam to danie gulaszem z cukinią i warzywami. Lato sprzyja warzywnym potrawom.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest bardzo smaczne danie, o którym jakoś zapomniałam. Tym bardziej, że przepis można modyfikować i wrzucać to, co zalega w lodówce. Maj słoik smacznego ajwaru i mysśę, że łyżka dodana do takiego bigosiku też nie zawadzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super taka odmiana bigosu. Z wielką ochota przetestuje, zwlaszcza ze uwielbiam cukinie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wielowarzywna na zimę :)

Syrop z Lilaka