Kiszona cukinia z imbirem

Kiszonki są niezwykle zdrowe i do tego łatwe w przygotowaniu. Ostatnio zrezygnowałam z marynowania na rzecz kiszenia. Moja przygoda co prawda dopiero się zaczyna, ale myślę, że pozostanę jej wierna. Dzisiaj zapraszam na kiszoną cukinię z dodatkiem imbiru. 


Potrzebujemy:

  • cukinie
  • korzeń imbiru
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • koper do kiszenia
  • sól kamienną
  • wodę

Zaczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją osuszamy i kroimy wraz ze skórką. Kroimy w zależności jak duża jest cukinia. Ja miałam małe, młodziutkie prosto z ogródka, więc pokroiłam w 1 cm pół-plastry. Większe cukinie możecie pokroić w słupki, i usunąć gniazda nasienne, jeśli są przerośnięte. Cukinię kisiłam w półlitrowych słoikach. Cukinię ułożyłam ciasno w słoiku. Do każdego słoika dodałam po trzy ziarna ziela angielskiego, dwa ząbki czosnku i trzy plasterki imbiru obranego za pomocą łyżeczki oraz koper. Zalałam solanką - na litr wody, kopiasta łyżka soli. Mocno zakręciłam. Polecam.

Komentarze

  1. Justynko to prawda że kiszonki są zdrowe i my stary się ich jeść najwięcej jak się da. Niestety nie wszystko robie bo niestety nie mam tu produktów :( szkoda... Przepisy zbier, mkze kiedyś wrócę do kraju to będę robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia jak dla mnie jest bardzo nijakim warzywem ale w dobrym towarzystwie, chociażby w wyraźnej marynacie jest naprawdę pyszna. Z imbirem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia kisiła pomidory i powiem Ci, że były obłędne. Cukinię jadłam, ale robioną na słodko. Chętnie spróbuję Twój przepis, bo nie robiłam w sposób tradycyjny, a wydaje mi się, że też będzie smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam za kreatywność, takiej wersji cukinii nie próbowałam.
    Imbir lubię i bardzo mi ta kombinacja pasuje.
    Zrobię kilka słoiczków, bo wygląda to wspaniale, a lubię wszelkie kiszonki, zwłaszcza robione w domu :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiszonki to pyszna przygoda. Twoja cukinia na pewno smakuje rewelacyjnie. Niech ci się kisi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinii jeszcze nie kisiłam i bardzo chętnie spróbuję, ty,m bardziej, że całkiem sporo jej mam. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie kiszonki i sporo robie, ale przyznaje bez bicia ze z cukinii jeszcze nie robilam. Czuje sie zainspirowana.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię i robię różne koszone warzywa, cukinii jeszcze nie robiłam, a już z imbirem? Nawet nie pomyślałam, że to możliwe. Ciekawe jak mi wyjdzie, bo na sto procent spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wielowarzywna na zimę :)

Syrop z Lilaka