Kiszona cukinia z imbirem

Kiszonki są niezwykle zdrowe i do tego łatwe w przygotowaniu. Ostatnio zrezygnowałam z marynowania na rzecz kiszenia. Moja przygoda co prawda dopiero się zaczyna, ale myślę, że pozostanę jej wierna. Dzisiaj zapraszam na kiszoną cukinię z dodatkiem imbiru. 


Potrzebujemy:

  • cukinie
  • korzeń imbiru
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • koper do kiszenia
  • sól kamienną
  • wodę

Zaczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją osuszamy i kroimy wraz ze skórką. Kroimy w zależności jak duża jest cukinia. Ja miałam małe, młodziutkie prosto z ogródka, więc pokroiłam w 1 cm pół-plastry. Większe cukinie możecie pokroić w słupki, i usunąć gniazda nasienne, jeśli są przerośnięte. Cukinię kisiłam w półlitrowych słoikach. Cukinię ułożyłam ciasno w słoiku. Do każdego słoika dodałam po trzy ziarna ziela angielskiego, dwa ząbki czosnku i trzy plasterki imbiru obranego za pomocą łyżeczki oraz koper. Zalałam solanką - na litr wody, kopiasta łyżka soli. Mocno zakręciłam. Polecam.

Komentarze

  1. Justynko to prawda że kiszonki są zdrowe i my stary się ich jeść najwięcej jak się da. Niestety nie wszystko robie bo niestety nie mam tu produktów :( szkoda... Przepisy zbier, mkze kiedyś wrócę do kraju to będę robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia jak dla mnie jest bardzo nijakim warzywem ale w dobrym towarzystwie, chociażby w wyraźnej marynacie jest naprawdę pyszna. Z imbirem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia kisiła pomidory i powiem Ci, że były obłędne. Cukinię jadłam, ale robioną na słodko. Chętnie spróbuję Twój przepis, bo nie robiłam w sposób tradycyjny, a wydaje mi się, że też będzie smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam za kreatywność, takiej wersji cukinii nie próbowałam.
    Imbir lubię i bardzo mi ta kombinacja pasuje.
    Zrobię kilka słoiczków, bo wygląda to wspaniale, a lubię wszelkie kiszonki, zwłaszcza robione w domu :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiszonki to pyszna przygoda. Twoja cukinia na pewno smakuje rewelacyjnie. Niech ci się kisi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinii jeszcze nie kisiłam i bardzo chętnie spróbuję, ty,m bardziej, że całkiem sporo jej mam. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie kiszonki i sporo robie, ale przyznaje bez bicia ze z cukinii jeszcze nie robilam. Czuje sie zainspirowana.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię i robię różne koszone warzywa, cukinii jeszcze nie robiłam, a już z imbirem? Nawet nie pomyślałam, że to możliwe. Ciekawe jak mi wyjdzie, bo na sto procent spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama cukinia jak dla mnie jest mdła, dlatego dodanie wyrazistych przypraw jest świetnym pomysłem. Bernadeta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek