Bigos z cukinii
Bigos z cukinii, to pyszna potrawa o wiele lżejsza od tradycyjnego bigosu. Warto wykorzystać przepis w sezonie, w którym mamy pod ręką świeże warzywa. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Prosty w wykonaniu, świetnie nadaje się na codzienny, jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację - polecam :)
- 3 młode cukinie
- pętko kiełbasy
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- por
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona
- pieprz cayenne lub chili
- sól
- olej
W garnku podsmażamy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Obieramy marchewki i kroimy je w cienkie słupki, dodajemy do garnka mieszamy i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Białą część pora drobno kroimy i dodajemy do garnka. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz i słodką paprykę - mieszamy. Cały czas podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cukinie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłuż na cztery, a każdą ćwiartkę w plastry. Jeśli macie małe cukinie możecie pokroić w plastry. Cukinię dodajemy do garnka. Mieszamy, garnek przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i chili. Dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę cukru. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Ja podaję z pieczywem :) Smacznego :)
No w takiej wersji bigosu to jeszcze nie jadłam. Cieszę się, że nie jest to trudny przepis więc wiem, że dam radę go odtworzyć. Z przyjemnością go zrobię rodzince, bo zdecydowanie jest to bardzo intrygująca potrawa :)
OdpowiedzUsuńPolecam łatwo, szybko i bardzo smacznie :)
UsuńNie wiem czemu, ale nie przepadam za cukinią, jakoś wydaje mi się mało wyrazista, choć w formie bigosu powinna być nawet smaczna. Musze spróbować.
OdpowiedzUsuńTo prawda ona sama w sobie nie zachęca, ale w przeróżnych daniach jest wyborna :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego bigosu, a na targach cukinii zatrzęsienie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, smaczny, kolorowy i prosty przepis.
Dodatkowo lżejszy, niż tradycyjny.
Koniecznie zrobię.
Irena - Hooltaye w podróży
Bardzo się cieszę, polecam i pozdrawiam :)
UsuńBrzmi jak leczo :) no i musi smakować wyśmienicie. Teraz to idealny czas na taki bigosik. Ja właśnie kupiłam cujinie to może zmontuję takie danie :)
OdpowiedzUsuńDo leczo dodaję inne składniki i bardziej dosmakowuję na słodko-kwaśno :) ale rzeczywiście podobne :)
UsuńBardzo lubię. Nazywam to danie gulaszem z cukinią i warzywami. Lato sprzyja warzywnym potrawom.
OdpowiedzUsuńTak trzeba korzystać ile się da :)
UsuńTo jest bardzo smaczne danie, o którym jakoś zapomniałam. Tym bardziej, że przepis można modyfikować i wrzucać to, co zalega w lodówce. Maj słoik smacznego ajwaru i mysśę, że łyżka dodana do takiego bigosiku też nie zawadzi:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie :)
UsuńSuper taka odmiana bigosu. Z wielką ochota przetestuje, zwlaszcza ze uwielbiam cukinie.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń