Schab duszony w marchewce
Moja dzisiejsza obiadowa propozycja to miła odmiana od tradycyjnych smażonych kotletów schabowych. Duszony, kruchy schab z dodatkiem marchewki możecie podać z ziemniakami z wody, ale również doskonale komponuje się on z kluskami lub pyzami. To pomysł na prosty, bardzo smaczny obiad :) - zapraszam.
- 500 g schabu
- sól, pieprz, ostra papryka, wędzona papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g marchwi
- 100 g białej części pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- woda
Schab kroimy w dużą kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane mięso - zarumienione przekładamy do garnka. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półplasterki. Na patelnię po mięsie wrzucamy warzywa i chwilkę smażymy i przekładamy do garnka na schab. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 40 minut. Doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką.
Pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym już teraz, nie czekając na innych domowników...
jistynko schab wyglada bardzo apetycznie i w weekend wyladuje u nas na obiedzie :) dziekuje za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze schab króluje tradycyjnie, jako schabowe. A tu proszę , nowa propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nigdy schabu tak nie robiłam. Akurat mam gości i chce coś zrobić innego.Przepis spadł mi z nieba. Dzięki :-)
Pozdrawiam!
Irena -Hooltaye w podróży
Ciekawy pomysł, w zasadzie schab robię dość tradycyjnie jako schabowe, albo jako schab ze śliwką, ciekawe jak by to wyszło. Musze kiedyś spróbować bo danie nie jest udziwnione i nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie., Ciekawe czy w wolnowarze by wyszło.
OdpowiedzUsuńProste, w miarę szybkie i wydaje się być przepychota. Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis. lubię próbować niby nowe danie ale ze znanych składników. W szczególności, że to takie ,, garnkowe danie" :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka danie jest proste, nawet jeżeli wymaga czasu na przygotowanie. W pewnym sensie Samo się robi ... Lubię takie propozycje I gwarantuję, że nieraz sięgną do Twojej kuchni, a ten przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńJadłabym :-) Proste i smaczne połączenie.
OdpowiedzUsuńTwój schabik zapowiada się bardzo smacznie. Nie pozostawiasz mi więc wyboru: muszę ukraść przepis i zrobić go w swojej kuchni!
OdpowiedzUsuńSuper przepis 👍 Moim domownikom na pewno się to spodoba. I wreszcie schab będzie w innej formie niż do tej pory 😍 Dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Lubię takie propozycje
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Muszę spisać przepis i wypróbować, tradycja już się znudziła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam i często robię. Tylko ja schab rozbijam i wrzucam takie eskalopki. Pycha!
OdpowiedzUsuńJesteś kopalnią kulinarnych pomysłów. Takiego schabu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki duszony schab, znacznie bardziej mi smakuje od kotletów. Bardzo chętnie zrobię i dziękuję za inspirację i pomysł. :D
OdpowiedzUsuń