Chleb orkiszowo-razowy na zakwasie ze słonecznikiem

Pieczenie chleba nie jest już w naszym domu wiedzą tajemną :) Uwierzcie, że zdobywa się w tej kwestii pewnego rodzaju wyczucia i doświadczenia. Nie ma to jak ciepło bijące od piekarnika i zapach pieczonego chleba. Nie ma to jak pierwsza świeża kromka z masłem. Zachęcam Was, jak rozsmakujecie się to i zakochacie, i nie będzie innej możliwości. Odsyłam do przepisu na zakwas - tutaj. Dzisiejszy chlebek to orkiszowo-razowy :) - polecam :)


  • 150 g zakwasu 
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyzeczka miodu (opcjonalnie)
  • 350 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • mak lub sezam do posypania
  • masło do posmarowania formy
  • garść otrąb 
Zakwas dokarmiamy 6 godzin przed zrobieniem zaczynu. Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem. Na zaczyn:
  • 150 g zakwasu
  • 250 ml letniej wody 
  • 250 g mąki orkiszowej
Mieszamy łyżką do połączenia składników, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. Rano do ciasta dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy reką lub robotem z hakiem tak, aby składniki się połąćzyły. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki, przykrywamy na 8 godzin ściereczką. Po tym czasie smarujemy wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy w 220 stopniach 45 minut.

Komentarze

  1. Kochana przychodzisz z tym przepisem niczym anioł. Własnie od jakiegoś czasu poszukuję przepisów na chleb i to takich sprawdzonych. Bardzo Ci kochana dziękuje za niego :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny!
    zjadłabym, choć żyta nie mogę zbytnio...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do pieczenia chleba na zakwasie. Twój przepis zapisuję. Będzie jak znalazł 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że taki chleb uwielbiam, jeszcze nie robiłam, ale jutro muszę upiec chleb, może właśnie taki zrobię, wszystko mam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz to wszystkie przepisy na chleb czy bułki są bardzo cenne. Justynko chlebek wygląda bardzo apetyczne i dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chleb domowy i piekę od lat, różne, najchętniej takie ciężkie razowe, na zakwasie, z dużą ilością ziaren i pestek wszelakich, ale właśnie doszło do mnie, że nigdy nie robiłam z mąką orkiszową, a nawet mam ją w domu :)) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten właśnie taki jest - ciężki :) jedna kromka wystarcza za trzy :)

      Usuń
  7. Jakoś nie mogę się odważyć, chyba najbardziej obawiam się zrobić zakwas. Oczywiście chleb własnej roboty uwielbiam jeść i chętnie biorę, gdy ktoś mi go daje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem co czujesz, też bardzo długo zwlekałam, ale w końcu się odważyłam i to był dobry krok :)

      Usuń
  8. Wyjątkowo smacznie się zapowiada. Pieczemy prawie codziennie jakieś chleby lub ciasta, ostatnio od miesiąca staram się dopracować i dostosować do polskich realiów jeden z chlebów arabskich, ale chyba zrobię sobie przerwę i upiekę chleb z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś nie mogę się przekonać do pieczenia chleba, czy bułek. Tylko kupuję, choć patrzę na składy, to ta radość z domowego pieczenia jakoś mnie omija. Chyba trochę się boję, że mi nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też długo zwlekałam, szczególnie z tym na zakwasie, ale okazało się, że nie jest to wcale takie trudne :) zachęcam, a co tam :)

      Usuń
  10. Nie mam ręki do chleba. Najlepszy chleb na świecie piecze moja Babcia! W piecu chlebowym, a latem na liściach chrzanu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, w chlebowym piecu byłoby cudownie, ale musi mi wystarczyć piekarnik :) Pozdrawiam Babcię :)

      Usuń
  11. Wygląda smakowicie i jestem pewna, że był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie. Teraz jak siedzimy w domu to codziennie piekę jakiś chleb na zakwasie. Chętnie przygotuję Twój. Ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek