Domowe suszone pomidory
Do tego, że domowe najlepsze nie muszę Was przekonywać. W przypadku suszonych pomidorów nie chodzi tylko o ich jakość, ale i o cenę. Suszone pomidory wykorzystuje do sałatek i faszerowania mięsa - są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Pracy niewiele a sukces gwarantowany.
Do suszenia używamy pomidorów mięsistych, najbardziej nadają się podłużne pomidory Lima zwane również polnymi. Pomidory myjemy, osuszamy kroimy na ćwiartki i łyżeczką usuwamy miąższ. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia.
Pomidory posypujemy solą i cukrem. Suszymy w piekarniku uchylonym, nastawionym na 100 stopni z termoobiegiem przez około 2 godziny. Trzeba do nich zaglądać żeby się nie przysmażyły.
Do niskich słoików wkładamy ząbek czosnku pokrojony na plasterki, 4 ziarenka pieprzu kolorowego, wkładamy ususzone pomidory i na wierzch wsypujemy pół łyżeczki suszonego tymianku.
Olej podgrzewamy, żeby był bardzo ciepły i zalewałam pomidory. Teraz wystarczy tylko dobrze zakręcić słoik i gotowe. Polecam :)
Wow, super muszę spróbować, a słoików pustych mam sporo, więc akurat sprawdzą się na ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku Justynko narobilas :) pomidorki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńPyszne! I uwielbiam jako dodatek.
OdpowiedzUsuńAle przyznam, że rzadko sama suszę. To długi proces i właśnie cena za nie wychodzi kosmiczna...
Sprowadzam z Sycylii - tam rosną najlepsze pomidory!
Nie ma to jak domowe pomidory! Pyszne! 😍
OdpowiedzUsuńW ten sposób nie robiłam jeszcze suszonych pomidorów...Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJa pomidory piekę w oleju z przyprawami. Chętnie spróbuję suszonych☺️
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory świeże suszone sosy wszystko co z pomidorów
OdpowiedzUsuń