Świąteczny obiad: Pieczona kaczka z farszem pomarańczowo-jabłkowym
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii, radości i wspólnego biesiadowania przy stole. Dziś dzielę się z Wami przepisem na danie, które z pewnością zachwyci Waszych najbliższych i stanie się gwiazdą świątecznego obiadu. Soczysta kaczka pieczona z aromatycznym farszem pomarańczowo-jabłkowym to propozycja, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnym twistem. Przekonajcie się sami!
- 1 kaczka (ok. 2,5-3 kg)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- Sok z 1 pomarańczy
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ły
- 1 łyżka śweżo posiekanego rozmarynu
- żka świeżo posiekanego tymianku
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kaczki:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. W dużej misce połączyć olej, masło, miód i sok z pomarańczy, tworząc glazurę. Natrzeć kaczkę przygotowaną mieszanką, dokładnie pokrywając całą powierzchnię.
Przygotowanie farszu:
Pomarańcze i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W dużej misce wymieszać pomarańcze, jabłka, cebulę, czosnek, tymianek, rozmaryn oraz olej. Doprawić solą i pieprzem.
Faszerowanie i pieczenie kaczki:
Wypełnić wnętrze kaczki przygotowanym farszem, a następnie zamknąć otwór wykałaczkami lub zaszyć nicią kuchenną. Kaczkę umieścić w brytfance piersiami do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 2,5-3 godziny, podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem i sokami.
Podanie:
Pieczoną kaczkę podawać z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką. Całość można urozmaicić sosem na bazie wytopionych soków z kaczki, zagęszczonym odrobiną mąki.
Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i kaczka stanie się ulubionym daniem Waszych świątecznych spotkań! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)