Karkówka w pomidorowo-miodowej marynacie
Marynaty nadają mięsom soczystość i kruchość. Jeśli odpowiednio dobierzemy zioła, przyprawy i dodatki to świetny smak i aromat mamy gwarantowany. Moja dzisiejsza propozycja to karkówka w marynacie pomidorowo-miodowej - pyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.
- ok.800 g karkówki
- Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu tabasco
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso pokroić w plastry, posmarować dokładnie marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jeśli zostanie nam marynata polewamy mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc. Piec w 180 stopniach około 1 godziny.
Przepis na przepyszną karkówę :) Polecam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chodź do większości marynat dodaję miodu, to w pomidorów marynacie jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń