Karkówka w ziołach
Kawał smakowitego mięsa to jest to, co najbardziej lubimy :) Bardzo aromatyczna, ziołowa, mięciutka karkówka to moja dla Was propozycja :) Najlepiej pozostawić ją na kilka godzin w lodówce, obtoczona w marynacie, bo wtedy nabierze aromatu, a po upieczeniu będzie krucha, soczysta i miękka :)
- ok. 1 kg karkówki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
W miseczce mieszamy olej, przyprawy i zioła. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry 1,5 cm. Mięso smarujemy marynatą i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 12 godzin. Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym tyle czasu, ile waży karkówka w 190 stopniach.
Brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuń