Ciasteczka dwukolorowe ślimaczki
Do kawki, dla każdego "ciasteczkowego potwora", znaczy się głodomora dziś proponuję ciasteczka dwukolorowe ślimaczki, które świetnie smakują, a także całkiem efektownie się prezentują.
- 1,5 szklanki mąki
- 120 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z mąką, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części - do jednej dodajemy mąkę do drugiej kakao. Obie części ciasta dokładnie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy dłuższy bok tworząc roladę. roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciężkim nożem kroimy na 1 cm plastry, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka są piękne i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Dziękuję
OdpowiedzUsuń