Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Dziś zrobiłam naleśniki z serii "recykling żarciowy". Zostało mi pół kostki sera fety i kilka plasterków szynki. Postanowiłam wykorzystać to na sobotnią kolację.
Naleśniki:
Naleśniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki maki
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć - ja mikserem :) Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Opakowanie mnożonego szpinaku ze śmietaną z Lidla odmrozić, zasmażyć na łyżce masła z czosnkiem. Ostudzić, dodać szynkę pokrojoną w paseczki i fetę. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Teraz usmażyć naleśniki. Trzeba usmażyć takie nieco grubsze :) Mnie wyszło siedem z tego przepisu. Następnie nałożyć farsz na naleśniki zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania i polać sosem.
Sos:
- pół szklanki śmietany 30%
- jajko
- starty ser
- sól
- pieprz
Życzę smacznego :)
Ooo jak smacznie i lekko Justynka serwuje. :)
OdpowiedzUsuńStaram się Elu, biorę przykład z Ciebie :)
UsuńBajecznie to wygląda:) Tylko jak ja mam przekonać domowników do szpinaku skoro tylko ja jestem szpinakożercą:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście nie mam tego problemu :) wszyscy wchłaniają szpinak bez problemowo :) Pozdrawiam Małgosiu :)
Usuńoch jak pięknie to wygląda -już mi ślinka leci....no i mój ulubiony szpinak-niammm
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak mój Kasiu :) Dziękuję za odwiedzinki, bardzo mi miło :)
UsuńAle dogadzasz Justynko swojej rodzince! Podziwiam Cię, że w takim upale masz jeszcze energię na tworzenie smakołyków. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńEwuniu staram się jak mogę :) Ja również bardzo gorąco pozdrawiam :)
Usuńulala uwielbiam naleśniki, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam, żeby spróbować :)
UsuńSuper danie szpinak z fetą jest zawsze dobry a jeszcze zawinięty w nalesnikach i w takim sosie pychota
OdpowiedzUsuńTak, tak to jedno z moich ulubionych dań :) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
Usuń