Rabarbar do naleśników i deserów

Rabarbar w słoikach to świetne rozwiązanie do naleśników, ciast, gofrów i deserów. Postanowiłam zrobić taki lekko wstawiony :) Taki rabarbar robiła moja ciocia i pamiętam jego smak do dziś.



Składniki:
  • 1kg rabarbaru
  • pół słoiczka miodu (ja wzięłam wielokwiatowy)
  • 100 ml wódki
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar. Czekamy aż się zagotuje, wtedy dodajemy miód i dusimy często mieszając, tak długo aż się rozpadnie i lekko odparuje. Po tym czasie wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze gotujemy przez chwilę. Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Można je wyparzyć w piekarniku przez 15 minut w 130 st (wkładamy do zimnego). Gorący mus rabarbarowy przelewamy do gorących słoików. Pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w tej samej temperaturze. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. 

Komentarze

  1. hmmm rabarbar u mnie odpada, ale taki wstawiony....:P muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja natomiast bardzo lubię rabarbar, ale w takiej formie jeszcze go nie próbowałam :) Myślę, że warto spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany....Justyś...ten rabarbar to jest zalany:D
    Ale przepis świetny, szkoda że mój oberwany do cna. Ale jak odbije od ziemi...wrócę..skradnę przepis i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij i nie patrz na konsekwencje :) do deserów rewelacja :)

      Usuń
  4. Cześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za uznanie :) jest mi bardzo miło :)

      Usuń
  5. Hmm rabarbar jest pycha a takiego "wstawionego" nie próbowałyśmy:)
    Dzięki za przepis!
    Pozdrawiamy
    Magda i Agnieszka:*
    http://handmadeowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierzcie i próbujcie :) ja go bardzo lubię :) może i Wam przypadnie do gustu :)

      Usuń
  6. A czy wódka nie wyparuje podczas gotowania i nie straci procentów ? Przepis ciekawy, rabarbar lubię, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak z procentami, ale w smaku wyczuć "ducha" :) przynajmniej ja czuję :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis rabarbar z procentami, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek