Rabarbar do naleśników i deserów
Rabarbar w słoikach to świetne rozwiązanie do naleśników, ciast, gofrów i deserów. Postanowiłam zrobić taki lekko wstawiony :) Taki rabarbar robiła moja ciocia i pamiętam jego smak do dziś.
- 1kg rabarbaru
- pół słoiczka miodu (ja wzięłam wielokwiatowy)
- 100 ml wódki
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar.
Czekamy aż się zagotuje, wtedy dodajemy miód i dusimy często mieszając, tak długo aż się rozpadnie i lekko odparuje. Po tym czasie wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze gotujemy przez chwilę. Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Można je wyparzyć w piekarniku przez 15 minut w 130 st (wkładamy do zimnego). Gorący mus rabarbarowy przelewamy do gorących słoików. Pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w tej samej temperaturze. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
hmmm rabarbar u mnie odpada, ale taki wstawiony....:P muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) jest wyjątkowy - zapewniam :)
Usuń:)
UsuńJa natomiast bardzo lubię rabarbar, ale w takiej formie jeszcze go nie próbowałam :) Myślę, że warto spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję ja również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńO rany....Justyś...ten rabarbar to jest zalany:D
OdpowiedzUsuńAle przepis świetny, szkoda że mój oberwany do cna. Ale jak odbije od ziemi...wrócę..skradnę przepis i wypróbuję:)
Kradnij i nie patrz na konsekwencje :) do deserów rewelacja :)
Usuńrabarbar zalany...w słoik :D
OdpowiedzUsuńZalany i wlany :)
UsuńCześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za uznanie :) jest mi bardzo miło :)
UsuńHmm rabarbar jest pycha a takiego "wstawionego" nie próbowałyśmy:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
Pozdrawiamy
Magda i Agnieszka:*
http://handmadeowo.blogspot.com/
Bierzcie i próbujcie :) ja go bardzo lubię :) może i Wam przypadnie do gustu :)
UsuńA czy wódka nie wyparuje podczas gotowania i nie straci procentów ? Przepis ciekawy, rabarbar lubię, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNie wiem jak z procentami, ale w smaku wyczuć "ducha" :) przynajmniej ja czuję :)
UsuńCiekawy przepis rabarbar z procentami, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTaki ciociny :) ciekawa jestem czy Ci zasmakuje :)
Usuń