Nalewka truskawkowa
W zeszłym roku piłam świetną nalewkę truskawkową u znajomych :) Ale się wtedy działo :) Ja osobiście nigdy nie robiłam, ale przecież zawsze musi być pierwszy raz :) W końcu zrobiłam i wszystkim polecam :) Przygotujcie nalewkę truskawkową i zimą delektujcie się jej cudownym smakiem i aromatem :)
Potrzebne są:
Potrzebne są:
- 1 kg truskawek
- szklanka cukru
- 0,7 wódki
Truskawki należy umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze części, aby zmieściły się przez szyjkę butli :) - oczywiście możecie przygotować w słoju :) Zasypujemy owoce szklanką cukru i zostawiamy na 12 godzin). Przez ten czas puszczą sok. Następnie zalewamy je wódką, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 tygodni, co jakiś czas wstrząsnąć butlą. Po tym oto czasie zlać, dodać sok z jednej cytryny, przefiltrować przez pięć warstw gazy, rozlać do butelek, a truskawki zjeść - tylko ostrożnie, mocno kopie :)
Ciekawy pomysł:) podrawiam:)
OdpowiedzUsuńTak to prawda :) ciekawość mnie zżera, kiedy w końcu będę mogła zasmakować :) Pozdrawiam Ewelinko :)
Usuńw poniedziałek robię! ;))))
OdpowiedzUsuńRób Małgosiu :) ale pamiętaj, że ciąży na Tobie odpowiedzialność za to, co stworzysz :) :) :)
UsuńA ja...jestem leń i liczę na dobre serduszko Justynki:)))
OdpowiedzUsuńAle Elu z nią nie ma roboty :) to sama, czysta i soczysta przyjemność :)
Usuńoch już kręci się w głowie :) ja robiłam w tamtym roku z czarnych porzeczek wyszła rewelacyjna
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł :) nigdy nie robiłam z czarnej porzeczki, ale na pewno się skuszę w tym roku :)
Usuńsezon truskawkowy trwa więc warto spróbować :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się, żeby po sezonie cieszyć się dalej smakiem i aromatem :) nie koniecznie na trzeźwo :)
UsuńI ja muszę spróbować, przepis prosty
OdpowiedzUsuńa na jesień i zimę będzie jak znalazł :)
ps. dzisiaj jedliśmy młodą kapustkę-pace lizać.
Pozdrowionka
A wiesz, że z truskawek jeszcze nalewki nie robiłam :) Zrobię
OdpowiedzUsuń