Ocet jabłkowy z delikatną gruszkową nutą
Polecam wszystkim własnej domowej roboty ocet jabłkowy. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Staropolskiej stosowany przeze mnie już sporo czasu z pełnym zadowoleniem :) We wszystkich przepisach na ocet jest cukier, który przyspiesza proces fermentacji. Mnie się jednak nie spieszy, wolę ocet bez cukru, można go wtedy stosować we wszystkich dietach :)
5 jabłek i 2 gruszki umyłam i wraz z skórkami pokroiłam w słupki. Włożyłam do słoja i zalałam wrzątkiem tak, aby o 1 cm przykrywał owoce. Owinęłam gazą i odstawiłam w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach dodałam obierki z dwóch jabłek i gruszki i dolałam wody, aby o 1 cm je przykrywała. Po dwóch miesiącach przecedziłam przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą i przelałam do butelek. Ocet gotowy :)
Justynko, chciałabym się z Tobą skontaktować mailowo, ale nie widzę maila :) ślepa jestem? ;)
OdpowiedzUsuńTeż robię ocet, ja jeszcze dorzucam skórkę z razowego chleba.
OdpowiedzUsuńzapamiętam i wypróbuję :)
Usuńciekawe:)) nigdy nie robiłam sama a nawet nie wiem do czego sie używa ocet jabłkowy.. hehe:) mogłabyś wrzucić jakiś przepis, chętnie poczytam ! :))
OdpowiedzUsuńJa piję codziennie rano dwie łyżki rozcieńczone w wodzie 30 minut przed śniadaniem :) ponoć wspomaga odchudzanie :)
Usuńsuper przepis , Justynko jak długo można przechowywać to cudo?
OdpowiedzUsuńJustynko :) szczerze - nie mam pojęcia, u mnie schodzi szybko, codziennie pije dwie łyżki i dodatkowo dodaję do dań :) myślę, ze w ciemnym i chłodnym miejscu wytrzyma sporo, już nie sfermentuje - to ma za sobą :)
Usuńciekawy przepis, sama octu nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńzawsze musi być pierwszy raz Ewelinko :) spróbuj, warto :)
UsuńTakiego własnie przepisu szukałam. Na pewno jest lepszy niż kupiony w sklepie i to jeszcze bez cukru. Super.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę pomóc :)
Usuń