Muffinki cytrynowe
Do
kawki w niedzielne popołudnie nawet dietujący chcieliby zaznać choć
odrobiny słodkiej rozkoszy. Muffinki cytrynowe są bardzo proste, szybkie
i przesmaczne.
Na 6 sztuk potrzebujemy: 2 jajka, 2 łyżki otrąb
pszennych, 4 łyżki otrąb owsianych, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub
serka (byle nie przekraczał 3% tłuszczu), 5 tabletek słodzika, 0,5
łyżeczki proszku do pieczenia, aromat cytrynowy. Zabieramy się do pracy
:) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, białka
ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy z żółtkami w misce, na koniec
delikatnie mieszamy z pianą. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 180
stopni piekarniku.
z otrębami?! to już je lubię :) oczywiście do kawki rano - eh :)
OdpowiedzUsuńZdrowe a puszyste na pewno... Uwielbiam sufletowe babeczki i wszystkie ciasta na bazie ubitej piany, bo to najzdrowszy naturalny spulchniacz.
OdpowiedzUsuń