Kruche ciasteczka z konfiturą malinową
Częste spotkania
kawkowo - herbatkowe skłaniały mnie do zaopatrywania się w słodkie małe
co nieco. Wybór sklepowy jest ogromny ale nie ma jak domowej roboty
ciasteczka. Chwila przygotowania, chwila pieczenia i na stole goszczą
pachnące, smaczniutkie ciasteczka nazwane przeze mnie "Cacka z dziurką". Tanio, szybko i smacznie. Polecam z całego serca :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- masło roślinne (250g) - ze słonecznikiem
- dżem malinowy lub konfitura malinowa - koniecznie
Wszystkie
składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Nabieramy łyżeczkę ciasta
tworzymy z niej kulkę i robimy dziurkę (tak jak w kluskach śląskich) w
dziurkę nakładamy dżem malinowy. Układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia w większych odległościach od siebie, gdyż się ciasteczka
rozpływają (ale nie tracą kształtu). Pieką się kilka minut w zależności
od piekarnika w 165 stopniach. Są smaczniutkie, bardzo kruche. Z przepisu wychodzi około
30 ciasteczek. Pamiętajcie, że konieczne jest zastosowanie masła roślinnego i konfitury malinowej. Próbowałam upiec na innej margarynie - nie wyszły, można było nimi rzucać o ścianę :) Zastosowałam również, jednego pięknego dnia, dżem truskawkowy, który wyparował :) Miłego pieczenia :)
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
I proszę! Prosto, słodko i zapewne smacznie! Super!
OdpowiedzUsuńkruche, rozpływające się w ustach :)
UsuńSłodko to wygląda! Mniammm... :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i łatwe do przygotowania
OdpowiedzUsuńAnetta G.