Schab ze śliwką
Kolejne moje ulubione mięsko, które na
kanapeczki stosuję. Schab ze śliwką, soczysty, wyśmienity. Potrzebny
będzie schab ze śliwką i śliwki kalifornijskie. Schab nacinamy długim
ostrym nożem z obu stron tworząc tunel na środku. W tunel napychamy
śliwki z kosteczkami masła (sprawia, że mięso w czasie pieczenia od
środka wilgotnieje, będzie smaczne i soczyste).
W moździerzu przygotowuję mieszankę ziół i przypraw: jałowiec,
majeranek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, dodaję zmiażdżony
czosnek, przekładam do miseczki i zalewam oliwą, wszystko mieszam i
taką pastą smaruję schab z każdej strony. Następnie nakłuwam go
widelcem i zawijam w folię aluminiową. Tak zaprawiony schabik przebywa
przynajmniej dobę w lodówce. Kiedy już swoje odleży przekładam go do
rękawa i piekę. Po wystygnięciu wspaniały na kanapkę. Spróbujcie
polecam.
Robię bardzo podobnie, ja tunel robię dwoma nożami jednocześnie. Łatwiej na siebie trafić.:P
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, rzeczywiście czasami trudno ten tunel zrobić odpowiednio, następnym razem zadziałam na dwa noże :)
Usuńuwielbiam taki schabik ze śliwką
OdpowiedzUsuń