Śledzie w pomidorach
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i tak jak co roku już o wiele wcześniej robię listę
dwunastu potraw wigilijnych. Ponieważ uwielbiamy śledzie zawsze są w
kilku odsłonach. Jedną z ulubionych odsłon jest śledź w
pomidorach, a konkretnie koncentracie pomidorowym. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
Cztery solone filety
śledziowe, moczymy w wodzie ja robię to przez krótki czas bo lubię
słone :) Dwie mniejsze cebule kroimy w półksiężyce i "podduszamy" na patelni. Kiedy cebula jest gotowa dodajemy sześć łyżeczek koncentratu pomidorowego. Śledzia kroimy w "paski". W słoiku układamy na dnie śledzia w kawałkach,
oprószamy pieprzem i papryką, smarujemy zimną cebulą z przecierem, na to
kolejnego śledzia i tak aż do wyczerpania składników. Jak śledziki w słoiku są gotowe zabieramy się do przygotowania zalewy.
Jedna szklanka wody, do niej - i tu w zależności jak kto lubi - byłabym
za tym, żeby wysmakować - ja dodaję 1/4 szklanki octu, pieprz, ziele,
listek, cukier - ilość wg uznania. Zalewę zagotowujemy i studzimy. Śledzie zalewamy zimną zalewą,
zamykamy i chowamy do lodówki. Już po 12 godzinach są dobre
i bardzo, bardzo smaczne. Można oczywiście przygotować je kilka dni
wcześniej. Polecam na wigilijny stół i nie tylko oraz życzę smacznego.
uwielbiam śledziki pod każdą postacią, aż mi ochota naszła patrząc na Twoje apetyczne śledziki :-)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja :) dzięki za odwiedziny :) Pozdrawiam :)
Usuń