Rolada z kurczaka
Nie lubię wędliny ze sklepu i jak mam
tylko czas robię coś na chlebuś sama: karkówka, schabik i roladka z
kurczaka - pachnące, smaczne... Te sklepowe szybko
robią się stare i straszą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Tak więc
dziś na roladkę kurczaczkową czas.
Potrzebny będzie oczywiście kurak,
którego należy pozbawić kości przecinając na piersi oraz odrzucić
kuper, tudzież nadmiar tłuszczu. Kurczaka należy natrzeć przyprawami, ja
używam soli i pieprzu, jak kto woli może użyć przyprawy do kurczaka. I
pozostawić w celu przygotowania farszu. Potrzebujemy 250 g mięsa
mielonego i tyleż samo pieczarek, cebulę, dwa jajka, przyprawy,
majeranek lub inne ulubione zioła. Pieczarki
należy pokroić i podsmażyć na oliwie, cebulkę również podsmażyć i
wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajka, posiekaną pietruszkę,
doprawić solą i pieprzem. Farsz już jest gotowy wracamy więc do kuraka.
Posypujemy go sowicie żelatyną, tak na małego 1/2 paczuszki, jak kurak
wielki jest to nawet całą. Rozkładamy farsz na mięsku i zawijamy,
oczywiście skórka musi być na wierzchu. Trzeba teraz zszyć roladkę, żeby
się nie rozpadła - ja stosuję zwykłą igłę i trochę "grubszą" nić. Po
zszyciu roladkę przyprawiamy wcierając pieprz i sól, wkładamy do rękawa i
pieczemy w piekarniku około 1 godziny w 180 st. Po ostygnięciu
przechowujemy w lodówce i kroimy na chlebuś :) Smacznego :)
wyśmienita taka rolada
OdpowiedzUsuń