Puree z dyni

Stoczy艂am Kochani ostatnio walk臋 z wielk膮 dyni膮 馃槀. Aby cieszy膰 si臋 jej smakiem i w艂a艣ciwo艣ciami przez d艂u偶szy czas najlepiej zrobi膰 puree. Puree z dyni to p贸艂produkt, kt贸ry wspaniale zachowuje swoje w艂a艣ciwo艣ci i konsystencj臋. To 艣wietny pomys艂 jak tylko najdzie nas ochota na dyni臋. Wykorzystywa膰 mo偶na je do ciast, zup, sos贸w i past. 



Du偶膮 dyni臋 przekroi膰 na p贸艂, za pomoc膮 艂y偶ki wyj膮膰 pestki i pokroi膰 w plastry, kt贸re uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy folia aluminiow膮 zostawiaj膮c na bokach tak aby mog艂a wydobywa膰 si臋 para. Pieczemy w 200 stopniach oko艂o 60 minut - dynia musi by膰 mi臋kka. Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy sk贸rk臋 i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Przek艂adamy ja do woreczk贸w i mrozimy. 

2 komentarze:

Pozostaw po sobie 艣lad :) Napisz co o tym s膮dzisz :) B臋d臋 bardzo wdzi臋czna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger