Puree z dyni

Stoczyłam Kochani ostatnio walkę z wielką dynią 😂. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami przez dłuższy czas najlepiej zrobić puree. Puree z dyni to półprodukt, który wspaniale zachowuje swoje właściwości i konsystencję. To świetny pomysł jak tylko najdzie nas ochota na dynię. Wykorzystywać można je do ciast, zup, sosów i past. 



Dużą dynię przekroić na pół, za pomocą łyżki wyjąć pestki i pokroić w plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy folia aluminiową zostawiając na bokach tak aby mogła wydobywać się para. Pieczemy w 200 stopniach około 60 minut - dynia musi być miękka. Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy skórkę i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ja do woreczków i mrozimy. 

2 komentarze:

  1. A ja zrobiłam inaczej i chyba ją zepsułam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie dynię ;d

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam :*

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger