Muffiny z kajmakowym kremem

 Smaczne, słodkie, kajmakowe babeczki to doskonały sposób na rozpieszczenie domowników i gości. Wyglądają na czasochłonne ale tak naprawdę robi się je szybko. Jedyne co, to musimy odczekać aż upieczone muffiny przed dekorowaniem kremem całkowicie ostygną. Nie muszą również być przechowywane w lodówce ponieważ krem ma doskonałą konsystencję. Polecam :)


W jednej misce wymieszać ze sobą:
  • 2 szklanki mąki
  • 12 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku o pieczenia
  • 2 łyżki masy kajmakowej z puszki
W drugiej misce połączyć ze sobą:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 jaja
Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre składniki i na najniższych obrotach miksera łączymy ze sobą. Wkładamy do 2/3 foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach - studzimy.

Krem:
  • kostka miękkiego masła
  • reszta masy kajmakowej
  • szczypta soli
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z zimnych muffinek ścinamy górę i dekorujemy kremem.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają zachęcająco, zjadłabym i to nie jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Uwielbiam masę kajmakową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic, tylko rękę wyciągnąc i jeść :) Normalnie mam ochotę teraz na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger