Kakaowy biszkopt z jogurtowo-cytrynowym kremem

  Nie ma to jak kawał smakowitego czekoladowego ciacha z pysznym kremem - uwierzcie mi :) Kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z cytrynowym smakiem kremu. Polecam. polecam, polecam :)


  • 7 jaj
  • 230 g cukru
  • 180 g mąki
  • 50 g kakao
Mąkę przesiewamy wraz z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodawać partiami cukier, oraz żółtka. Po trochu dodawać mąkę z kakao do jajecznej masy mieszając delikatnie łopatką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę - dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy. Pieczemy około 40 minut, sprawdzamy za pomocą patyczka. Po upieczeniu trzymamy w tortownicy aż do całkowitego ostygnięcia. Wyjmujemy i przekrawamy na trzy blaty.

Krem:
  • 200 ml kremówki
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sok z 2 cytryn
Jogurt wymieszać z cukrem i kremówką, dodać sok i rozpuszczoną żelatynę. Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu - wierzchu nie! i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Polewa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kakao połączyć z cukrem, rozpuścić kawę we wrzątku, dodaj kakao i cukier, wymieszać blenderem, odczekać chwilę i wylać na ciasto.

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :D ciekawe czy tak smakuje ?:D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam regularny ślinotok! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie powiem. Zachęciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger