Makaron z jarmużem

  Po świątecznym obżarstwie zachciało mi się czegoś bardzo prostego, szybkiego w przygotowaniu, a zarazem smacznego :) Makaron pełnoziarnisty, jarmuż, czosnek, papryczka piri piri, to jest to czego dziś oczekuję i czego pragnie moje podniebienie :)


  • 300 g makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego al dente
  • 150 g jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki piri piri lub jakieś inne ostre, w ostateczności może być przyprawa chilli
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ser
Jarmuż umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i zblanszować - 1 minuta we wrzątku wystarczy. Zblanszowany jarmuż osączyć na sicie. Pokrojony w plasterki czosnek i papryczki zeszklić na 3 łyżkach oliwy, dodać odsączony jarmuż i podsmażyć go przez chwilę, żeby smaki się wymieszały.


Po tym czasie wrzucić odsączony, ugotowany al dente makaron, zdejmujemy z ognia, mieszamy bardzo dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy startym serem.

3 komentarze:

  1. Brzmi bardzo apetycznie, muszę tylko opracować wersję przystępną również dla 9 miesięcznika :-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba zdrowia! Bardzo lubimy w domu jarmuż, ale w takiej wersji jeszcze nie jedliśmy. Pora to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne, a do tego zdrowe, także jak dla mnie super! :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger