Makaron z jarmużem
Po świątecznym obżarstwie zachciało mi się czegoś bardzo prostego, szybkiego w przygotowaniu, a zarazem smacznego :) Makaron pełnoziarnisty, jarmuż, czosnek, papryczka piri piri, to jest to czego dziś oczekuję i czego pragnie moje podniebienie :)
- 300 g makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego al dente
- 150 g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki piri piri lub jakieś inne ostre, w ostateczności może być przyprawa chilli
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- ser
Jarmuż umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i zblanszować - 1 minuta we wrzątku wystarczy. Zblanszowany jarmuż osączyć na sicie. Pokrojony w plasterki czosnek i papryczki zeszklić na 3 łyżkach oliwy, dodać odsączony jarmuż i podsmażyć go przez chwilę, żeby smaki się wymieszały.
Po tym czasie wrzucić odsączony, ugotowany al dente makaron, zdejmujemy z ognia, mieszamy bardzo dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Brzmi bardzo apetycznie, muszę tylko opracować wersję przystępną również dla 9 miesięcznika :-P
OdpowiedzUsuńBomba zdrowia! Bardzo lubimy w domu jarmuż, ale w takiej wersji jeszcze nie jedliśmy. Pora to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, a do tego zdrowe, także jak dla mnie super! :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń