Sos grzybowy

   Najlepszy sos, cudowny, aromatyczny, smakowity zrobimy z suszonych grzybów. Taki oto sosik podaję do placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich, krokietów, bitek i pieczeni. Paluszki lizać. U nas w domu garnek wylizany. Polecam z czystym sercem :)


  • 3 garście suszonych grzybków
  • 1  cebulka 
  • 2 łyżki masła
  • śmietana 12 %
  • sól i pieprz
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy je, wodę zostawiamy, a grzyby kroimy na drobne części.


Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Jak jest już podsmażona dodajemy do niej pokrojone grzyby. Podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.


Dodajemy 2 łyżki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i sos gotowy :)

2 komentarze:

  1. A ja dziś zrobiłam ze świeżych grzybków,z mojego lasku. Był także pyszny.
    p.s.Zapraszam na moje rozdanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam taki sos do klusek śląskich i kopytek. Chociaż uwielbiam to za mało powiedziane :)
    Pyyyyyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger