Serowe paluszki

  Paluszki, paluszki serowe - mniam :) Polecam wszystkim smakoszom, robi się je szybko, są wytrawne, smakują jako przekąska do piwa, no i oczywiście dodatek do dań, szczególnie z grilla. 

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 300 g masła
  • 350 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kminek, sezam, mak
Mąkę z proszkiem przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, sól i wyrobić cisto. Musi być elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm. Radełkiem kroimy długie, wąskie paski i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki wodą i posypujemy kminkiem, sezamem lub makiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st.

3 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger