Babka gotowana

  Witajcie :) Nie wiem czy znacie babkę gotowaną :) Wyobraźcie sobie, ze nigdy o niej nie słyszałam, nigdy jej nie jadłam i nie robiłam :) Moi zaś od dziecka zakochani są w niej po uszy :) No cóż trzeba było się z nią zmierzyć :) Nastraszyli mnie, że Mani z Tomilim za trzecim razem dopiero wyszła, wiec postanowiłam przepis opracować co by tyle razy się nie męczyć :) Opracowałam, z drżącym sercem robiłam i wyszła :) Teraz mam zamówienia na babkę gotowaną raz w miesiącu :) Jedyne co potrzeba to specjalna forma do babki gotowanej, jeśli ją posiadacie to do dzieła :) 


Potrzebujemy:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 25 ml spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Mąkę przesiewamy przez sito. Stale miksując dodajemy do masy, mąkę, sok z cytryny, spirytus i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie mieszając. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy formę do wysokiego garnka i zalewamy gorącą woda do 3/4 wysokości formy. Gotujemy w garnku pod przykryciem przez 1,5 godziny, przyciskamy formę, aby nie pływała. Po tym czasie zestawiamy babkę z ognia, zdejmujemy pokrywkę, otwieramy formę z ciastem i pozostawiamy w wodzie na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody i czekamy aż babka całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Możemy polać lukrem, czekolada lub polewą. Moja jest polukrowana i oblana czekoladą :) Polecam - przepyszna :)


16 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje ta babka i na pewno równie dobrze smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu, jest wyśmienita, bardzo polecam :)

      Usuń
  2. Nie znam takiego przepisu ale wygląda fantastycznie. Jak znajdę odpowiednią formę to z pewnością spróbuję. Pozdrawiam Cię Justynko poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu :) My babkę gotowaną robimy tylko na święta i wszyscy czekają na nią z utęsknieniem. Jeśli chodzi o formy to na Allegro są :)

      Usuń
  3. Wygląda pięknie! Aż szkoda ją ruszać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje łakomczuchy nie patrzą wciągają wszystko co słodkie :)

      Usuń
  4. Robiłam kiedyś podobne ciasto i to nawet bez specjalnej formy - po prostu garnek w garnku pod przykryciem. Twoja baba wygląda fantastycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł w tymi garnkami :) pewnie bym na to nie wpadła :) Pozdrawiam Weroniko :)

      Usuń
  5. ale cudnie wygląda :) i na pewno jest pyszna ! :) podziwiam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna - potwierdzam :) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. niegdyś słyszałam o takiej babce...a tu proszę...gotowy przepis,za który dziękuję
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Bożenko :) Niech się uda :) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Znam I uwielbiam od dziecka:) moj przepi jest troszke inny, bo daje aromat migdalowy , troszke inaczje robie, ale z pewnoscia rwnie smaczne sa obie wersje:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kuzynka też ma inny przepis i babka jest równie dobra jak ta :) Myślę, że jest kilka wersji gotowanej babki i każda wychodzi świetnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Znamy, znamy taką super babkę :0 ale niestety nie aż tak dobrze by ja samemu ugotować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to nie jest żadna "filozofia", jak mnie się udała, to znaczy, że żaden z nią problem, polecam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger