Ogórki małosolne
W końcu przyszedł czas na ogórki małosolne :) U mnie idą jak przysłowiowa woda :) Mam dwa wielkie słoje i jak tylko w jednym ogóry się kończą, robię już w drugim, żeby nie było "ogórkowego" przestoju.
Mój przepis na 2 kg ogórów - pewnie taki sam jak u wszystkich :)
Mój przepis na 2 kg ogórów - pewnie taki sam jak u wszystkich :)
- 2 l wody
- dwie kopiaste łyżki grubej soli
- główka czosnku
- korzeń chrzanu
- liście chrzanu
- solidny pęczek kopru
Ogórki myję i obcinam końcówki wtedy będą gotowe już po dwóch dniach :) Na dno słoika układam większą część kopru, obrany i pokrojony korzeń chrzanu (jeden kawałek zostawiam na wierzch), liść chrzanu, układam ogórki, pomiędzy wciskam ząbki czosnku. Na wierzch kładę resztę kopru, chrzan, liść. W garnku zagotowuję wodę z solą i zalewam ogórki. Gotowe :)
no to wpadam jutro na ogórki :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) zapraszam, zrobimy sobie spotkanie przy ogórkach :)
UsuńMniam! Dobrze, że do Ciebie zajrzałam, też muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńMoje wysiane ogórki jeszcze nie owocują, są w fazie trzech liści:( może w połowie lipca coś zbiorę! ha ha...
pozdrawiam serdecznie:)
To się będziesz Aniu długo nimi delektować :) Pozdrawiam :)
UsuńPysznie:) A u mnie w piwnicy kiszone z zeszłego roku jeszcze stoją ;)
OdpowiedzUsuńTo niech jeszcze postoją, nie ma jak małosolne, trzeba korzystać :)
UsuńJuż mi się takie marzą.
OdpowiedzUsuńMarzenia trzeba spełniać :)
UsuńTy już robisz! a ja się lenię ;) albo inaczej czekam na swoje z grządki, kwitną są maleńkie i jeszcze nie do zjedzenia
OdpowiedzUsuńTak więc przyjdzie na ciebie czas, ja się wtedy będę lenić :)
UsuńTo jest to, co tygryski lubią najbardziej :)
Usuń