Uszka do barszczu

 Jeśli barszcz wigilijny, to tylko z uszkami. To tradycyjna wigilijna potrawa w moim domu. W ciągu roku robię barszcz z krokietami, pasztecikami albo paluchami ale tylko w Wigilię z uszkami. Ciasto do barszczu robię takie jak na pierogi - przepis znajdziecie w "Pierogi". 




Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 cebula
Sól,
Pieprz do smaku
3 liście laurowe

Grzyby zalewam gorącą wodą i gotuję przez chwilę. Jak tylko ostygną drobno je kroję. Cebulę kroję i podsmażam. Kapustę gotuję tak długo aż będzie miękka, wyciskam z niej sok i drobno kroję. Wszystko łączę i podsmażam z przyprawami. Ciasto rozwałkowuję na 2 mm i kroję na kwadraty o bokach około 5 cm. Na każdy kwadrat nakładam łyżeczkę farszu i składam w trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta składam do siebie i sklejam. Gotuję jak pierogi.

4 komentarze:

  1. Zrobiłam takie same, tylko trochę mniejsze a farsz tylko z grzybków z odrobiną cebuli - bez kapusty:))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam barszcz z krokietami! :) ale na Wigilię faktycznie tylko z uszkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ale na Wigilię z uszkami albo pasztecikami :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger