Śledzie w oleju

 Dobry śledzik nie jest zły :) śledź zaostrza apetyt. Moje śledziki robię w bardzo prosty, wręcz tradycyjny sposób. 


Potrzebne będą:
  • 1/2 kg śledzia solonego
  • 3 cebule
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
  • 1/3 litra oleju (oliwy)
  • 3 ogórki kiszone
Śledzie wkładam do zimnej wody i moczę - ja osobiście moczę krótko bo lubię słone :) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie a  później na papierowym ręczniku. Cebule i ogórki kroję w drobną kostkę.
Śledzia kroję w dzwonka. Układam wszystko w słoiku warstwami, zaczynając od śledzia, potem ogórki i na końcu cebula z przyprawami. Zalewam olejem.  Lekko dociskam łyżką, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Koniecznie do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie!
    Pozdrawiam Kasia P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i naprawdę dobrze smakują, polecam i pozdrawiam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger