Domowe Wino Jabłkowe dla Początkujących

Zima to idealna pora na zrobienie domowego wina jabłkowego. Jabłka są łatwo dostępne, a ich słodki smak doskonale nadaje się na pierwsze wino domowej produkcji. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci stworzyć pyszne wino bez potrzeby zaawansowanego sprzętu czy skomplikowanych procedur.

Składniki:

  • 5 kg jabłek (najlepiej słodko-kwaśnych)

  • 2,5 kg cukru

  • 10 litrów wody

  • 10 g drożdży winnych (można je kupić w sklepach specjalistycznych lub online)

  • sok z 1 cytryny

Sprzęt:

  • duży fermentor z rurką fermentacyjną (może być balon, wiadro fermentacyjne lub inne naczynie)

  • butelki do przechowywania wina

  • korek do butelek

  • gaza lub sitko do przecedzenia

Instrukcje:

  1. Przygotowanie jabłek: Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, skórki dodadzą aromatu winu. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki.

  2. Fermentacja:

    • W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ostudź wodę z cukrem.

    • Włóż kawałki jabłek do fermentora i zalej je ostudzoną wodą z cukrem. Dodaj sok z cytryny.

    • W małej ilości ciepłej wody rozpuść drożdże winne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj je do fermentora z jabłkami i wodą z cukrem.

    • Zamknij fermentor i zamontuj rurkę fermentacyjną. Fermentacja powinna trwać około 4-6 tygodni w temperaturze pokojowej (około 20-22°C). Co jakiś czas sprawdzaj, czy proces fermentacji przebiega prawidłowo.

  3. Przecedzanie i butelkowanie:

    • Po zakończeniu fermentacji przecedź wino przez gazę lub sitko, aby oddzielić płyn od resztek jabłek.

    • Przelej wino do butelek, zamknij je korkami i odstaw na kolejne 2-3 miesiące, aby wino dojrzało i nabrało głębszego smaku.

  4. Degustacja: Po okresie dojrzewania wino jabłkowe jest gotowe do degustacji. Podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej, w zależności od własnych preferencji.

Powodzenia w tworzeniu domowego wina i ciesz się każdym kieliszkiem!  

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek