Domowe Wino Jabłkowe dla Początkujących
Zima to idealna pora na zrobienie domowego wina jabłkowego. Jabłka są łatwo dostępne, a ich słodki smak doskonale nadaje się na pierwsze wino domowej produkcji. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci stworzyć pyszne wino bez potrzeby zaawansowanego sprzętu czy skomplikowanych procedur.
Składniki:
5 kg jabłek (najlepiej słodko-kwaśnych)
2,5 kg cukru
10 litrów wody
10 g drożdży winnych (można je kupić w sklepach specjalistycznych lub online)
sok z 1 cytryny
Sprzęt:
duży fermentor z rurką fermentacyjną (może być balon, wiadro fermentacyjne lub inne naczynie)
butelki do przechowywania wina
korek do butelek
gaza lub sitko do przecedzenia
Instrukcje:
Przygotowanie jabłek: Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, skórki dodadzą aromatu winu. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki.
Fermentacja:
W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ostudź wodę z cukrem.
Włóż kawałki jabłek do fermentora i zalej je ostudzoną wodą z cukrem. Dodaj sok z cytryny.
W małej ilości ciepłej wody rozpuść drożdże winne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj je do fermentora z jabłkami i wodą z cukrem.
Zamknij fermentor i zamontuj rurkę fermentacyjną. Fermentacja powinna trwać około 4-6 tygodni w temperaturze pokojowej (około 20-22°C). Co jakiś czas sprawdzaj, czy proces fermentacji przebiega prawidłowo.
Przecedzanie i butelkowanie:
Po zakończeniu fermentacji przecedź wino przez gazę lub sitko, aby oddzielić płyn od resztek jabłek.
Przelej wino do butelek, zamknij je korkami i odstaw na kolejne 2-3 miesiące, aby wino dojrzało i nabrało głębszego smaku.
Degustacja: Po okresie dojrzewania wino jabłkowe jest gotowe do degustacji. Podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej, w zależności od własnych preferencji.
Powodzenia w tworzeniu domowego wina i ciesz się każdym kieliszkiem!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)