Keto zupa gołąbkowa
Na chłodne dni preferuję pożywne, smaczne rozgrzewające zupy. Mam swoje ulubione i jedną z nich dziś Wam zaserwuję. Zupa gołąbkowa, a jak ktoś woli kapuśniak z mięsem mielonym. Pyszności - polecam.
- 500 g mięsa mielonego
- Biała część pora
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g poszatkowanej białej kapusty
- puszka pomidorów krojonych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- ziele angielskie, liść laurowy,
- sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona
W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło klarowane lub smalec), wrzucamy pokrojony por, cebulę, czosnek i poszatkowaną kapustę, mieszamy i podsmażamy mieszając aż się zeszklą. Wlewamy wywar, dodajemy ziele i liść i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie na patelni podsmażamy mięso mielona (na maśle klarowanym lub smalcu. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Usmażone mięso dodajemy do garnka i wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy zupę około 15 minut – sprawdzamy stan kapusty – ja lubię lekko chrupiącą 😊 Gdy już osiągnie odpowiadającą nam miękkość, dodajemy koncentrat, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)