Napój migdałowy - domowe mleko migdałowe
Napój migdałowy zwany mlekiem migdałowym gości na moim stole od czasu kiedy przeszłam na dietę KETO. Na początku kupowałam i zauważyłam, że co firma to inny smak. Wtedy doszłam do wniosku, że nie dosyć, że drogie, to jeszcze nie wiadomo, co tak naprawdę w nim jest. Od tego czasu robię domowe i jestem bardzo zadowolona. Robię codziennie 1/2 litra i wykorzystuję do kawy, kakao, gorącej czekolady lub budyniu. Jest roślinne, pyszne, migdałowe, lekko słodkawe, a przygotowanie go dziecinnie łatwe - polecam :)
Potrzebujemy:
- 100 g całych migdałów (możesz użyć blanszowanych lub płatków - ja blanszuję sama)
- 500 ml wody zimnej, przegotowanej, filtrowanej lub mineralnej
Całe migdały zalewam wrzątkiem, zostawiam i po około 5 minutach zdejmuję brązowe skórki. Wkładam do blendera i chwilę je miksuję. Wlewam wodę i miksuję tak długo aż migdały będą zmielone na "piasek". Mleko przelać przez sito i przecisnąć przez gazę. Przelać do butelki i przechowywać do 2 dni. Pozostałych po mleku migdałów nie wyrzucamy. Można je wysuszyć na kaloryferze lub w piekarniku, a także przygotować z nich pyszności, jak ciasteczka, placuszki (przepisy wkrótce) :) Pamiętajcie jeszcze, że mleko migdałowe rozwarstwia się w temperaturze powyżej 75 stopni. Dlatego przygotowując czekoladę lub kakao tylko do tej temperatury możecie je podgrzewać, no i oczywiście nie dolewać do świeżo zaparzonej kawy :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)