Sernik z ananasem i kruszonką
Sernik to ciasto któremu nie potrafię się oprzeć. Ten przepis jest bardzo prosty i łatwy do upieczenia. Polecam przepyszny serniczek na co dzień i od Święta.
- 1 jajko
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła
- 250 g mąki
- ser z wiaderka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 jajka
- ananas w puszce - kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie kule, jedną ciut mniejszą i włożyć ją do zamrażalki. Uformować kulę, podzielić na 2 części jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schować do lodówki. Większą kulą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do lodówki. Ser z wiaderka zmiksować z budyniowym proszkiem, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i dobrze zmiksować. Ananasa przelać przez sito. Masę serową wyłożyć na spód, rozłożyć ananasa, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec przez 60 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)