Kakaowe ciasto z jabłkami
Pychota na jesienne dni. Rozpływa się w ustach smakiem czekolady i cynamonu. Jest proste do wykonania i zadowoli każdego łasucha. W sam raz do popołudniowego kubka kawy lub filiżanki herbaty.
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 4 kwaśne jabłka
- czekolada
- garść orzechów
Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i cynamonem. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym tak, aby powstała puszysta masa. Powoli dodajemy olej, miksując wolno. Wsypujemy mąkę z dodatkami do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka. Wsypujemy i mieszamy z ciastem. Przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy siekanymi orzechami.
Wspaniałe ciasto, do kawki to ja chętnie :)
OdpowiedzUsuńTak, do kawki rewelacja :)
Usuń