Jogurtowe bułeczki
Na śniadanie, szybko i smacznie polecają się świeże bułeczki na jogurcie. Najprostsze i najszybsze w przygotowaniu, bez zagniatania, z kilku składników. Zawsze się udają i świetnie smakują. Polecam :)
- 350 g mąki pszennej
- 230 g jogurtu naturalnego
- 16 g proszku do pieczenia
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
Składniki mieszamy ze sobą i chwilę zagniatamy ciasto aby stało się jednolite. Gotowe ciasto podzielić na 10 kawałków i uformować
z nich bułeczki.
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek maku, sezamu, czarnuszki lub innych ziaren do posypania bułek
Bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na piękny złotobrązowy kolor.
Buleczki wyglądają bardzo apetycznie i zapewne tez tak smakują :) przepis się przyda bo my to uwielbiamy takie dobroci :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Domowe pieczywo jest najlepsze. Zachowuję przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda na szybki przepis. To by mi pasowało, choć NIENAWIDZĘ zagniatać ręcznie, uczucie mąki oblepiającej ręce... okropne.
OdpowiedzUsuńMożesz spokojnie skorzystać z jakiegoś urządzenia :)
UsuńWow, aż miło się obudzić i pomyśleć o takich bułeczkach.
OdpowiedzUsuńPyszności, cudownie wyglądają. Śniadania są najlepsze ze świeżymi bułeczkami.
Prosto , smacznie i i domowo :-)
Czuję ich zapach !
Irena - Hooltaye w podróży
Bardzo lubię Twoje przepisy, zawsze prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na ekspresową słodka przekąskę lub śniadanie.
OdpowiedzUsuńProste i wyobrażam sobie jak smaczne! Będę robić z pewnością. A tak nawiasem, kocham dodatek czarnuszki do pieczywa, prawdziwa bomba smakowa!
OdpowiedzUsuń