Ciasteczka orzechowe

Wszystkim, którzy lubią do kawy lub herbaty, w mroźne popołudnie pochrupać coś pysznego, polecam ciasteczka z orzechów laskowych. Kruche, bardzo smaczne, rozpływające się  w ustach uraczą domowników. 

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki uprażonych na patelni  i zmielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
Masło ubić z cukrem mikserem na puszysty krem, dodać jajko, orzechy, mąkę, sól i wszystko wymieszać razem. Włożyć do lodówki na 30 minut. Z gotowej masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 170 stopniach. Studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie chrrrrupiące ciasteczka. To małe pocieszacze na ten śnieżny i mroźny czas. Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Po przepisie wiem, że pyszne; poza tym wszystko co orzechowe jest pyszne 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos w moim stylu, uwielbiam takie ciasteczka, a ponieważ nie musza byc pulchne to moga mi wyjść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis mega! Mam dwa wyjścia albo kupić orzechy, albo wytypować ofiarę w domu by stłukła taką ilość orzechów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki, orzechowe i bardzo proste w wykonaniu.
    Poradziłabym sobie.
    Robię :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest dla mnie i tylko dla mnie jakie upiekę ciasteczka będą tylko dla mnie aczkolwiek Obawiam się że nie potrafiłabym nie sama zjeść gdy wokół mnie czai łyby się podejrzliwe małe łapki. Jakby na to nie patrzył to te ciastka są niesamowicie zdrowe to też trzeba się przejść do Lidla po orzechy laskowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. A można nie lubić?! Chciałabym być z tych co nie lubią ale u mnie to wręcz uzależnienie od chrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe, fajne chrupadełka. Idealne do kawki i nie tylko. W dodatku przepis taki prosty!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop z Lilaka