Ciasteczka orzechowe
Wszystkim, którzy lubią do kawy lub herbaty, w mroźne popołudnie pochrupać coś pysznego, polecam ciasteczka z orzechów laskowych. Kruche, bardzo smaczne, rozpływające się w ustach uraczą domowników.
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki uprażonych na patelni i zmielonych orzechów laskowych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
Masło ubić z cukrem mikserem na puszysty krem, dodać jajko, orzechy, mąkę, sól i wszystko wymieszać razem. Włożyć do lodówki na 30 minut. Z gotowej masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 170 stopniach. Studzimy na kratce.
Uwielbiam takie chrrrrupiące ciasteczka. To małe pocieszacze na ten śnieżny i mroźny czas. Częstuję się...
OdpowiedzUsuńPo przepisie wiem, że pyszne; poza tym wszystko co orzechowe jest pyszne 😁
OdpowiedzUsuńCos w moim stylu, uwielbiam takie ciasteczka, a ponieważ nie musza byc pulchne to moga mi wyjść!
OdpowiedzUsuńPrzepis mega! Mam dwa wyjścia albo kupić orzechy, albo wytypować ofiarę w domu by stłukła taką ilość orzechów :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki, orzechowe i bardzo proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPoradziłabym sobie.
Robię :-)
Irena- Hooltaye w podróży
Przepis jest dla mnie i tylko dla mnie jakie upiekę ciasteczka będą tylko dla mnie aczkolwiek Obawiam się że nie potrafiłabym nie sama zjeść gdy wokół mnie czai łyby się podejrzliwe małe łapki. Jakby na to nie patrzył to te ciastka są niesamowicie zdrowe to też trzeba się przejść do Lidla po orzechy laskowe!
OdpowiedzUsuńA można nie lubić?! Chciałabym być z tych co nie lubią ale u mnie to wręcz uzależnienie od chrupania ;)
OdpowiedzUsuńMałe, fajne chrupadełka. Idealne do kawki i nie tylko. W dodatku przepis taki prosty!
OdpowiedzUsuń