Chlebek bananowy
Chlebek bananowy od jakiegoś czasu króluje na naszym stole. Jest to świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Wypróbowałam mnóstwo internetowych przepisów i mój ideał znalazłam na blogu AniaGotuje.pl. Przepis jest tak dobry, że nie musiałam go dostosowywać do swoich potrzeb - zmniejszyłam tylko ilość cukru. Tak jak Ania zapewnia jest to ciasto, które zawsze się udaje - podpisuje się pod tym i polecam.
- 3 duże lub cztery małe bardzo dojrzałe banany - rozgniatamy widelcem
- 70 g masła - roztapiamy
- 1 duże jajko
- 3 łyżki cukru
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Do rozgniecionych bananów dodajemy letnie masło i dokładnie mieszamy. Ubijamy jajko z cukrem i kiedy uzyskamy puszystą, jasną masę dodajemy do bananów z masłem i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i soda i dodajemy do bananowej masy - dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do keksówki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na wierzch układamy przekrojonego wzdłuż banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce.
Takiego chlebka jeszcze nie jadłam ale gdzieś już widziałam przepis :) moja córcia to robi placuszki bananowe :) dziękuję za przepis zlecę do zrobienia Oli :)
OdpowiedzUsuńMyślę, ze Ola pokocha i będzie często piec, bananowy chlebek jest the best :)
UsuńMiałam kiedyś przygodę z ciastem bananowym, które chciałam upiec w maszynie do chleba, nie wezwaliśmy straży pożarnej tylko dlatego, że było mi wstyd i kłęby dymu zostały opanowane, ale twój przepis mógłby mi się udać :)
OdpowiedzUsuńIwona, uwielbiam Cię! :D
UsuńIwona, jesteś najlepsza :)
UsuńChlebki bananowe są ostatnio bardzo modne :D Aż che się samemu spróbować. Podoba mi się wizualnie Twoja wersja :D
OdpowiedzUsuńBardzo modne, wypróbowałam różne internetowe przepisy, ten jest najlepszy :)
UsuńTakiego chleba jeszcze nigdy nie jadłam, aż z chęcią go wypróbuje
OdpowiedzUsuńTo taki oszukany chleb, raczej ciasto do popołudniowej kawki :)
UsuńBardzo lubię chlebek bananowy i często robię, bo w domu zawsze są banany i szybciutko robią się mocno dojrzałe. Przepis bardzo podobny, jedynie u mnie dodatek wiórek kokosowych i orzechów, ale następnym razem zrobię Twoją wersję :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja wykupuję wszystkie czarne banany z warzywniaka, a klienci patrzą na mnie podejrzanie :)
UsuńChlebek bananowy czasami piekę. To jest jedno z ciast, które jak sobie o nim przypomnę, to piekę w kółko. Potem zapominam na jakiś czas i znowu wracam. I tak w koło :D
OdpowiedzUsuńBo to taki bananowy nałóg, też tak mam :)
UsuńBardzo dawno go nie piekłam chociaż bardzo lubię te chlebki
OdpowiedzUsuńMy też robimy sobie przerwy, ale wracamy :)
UsuńPrzeważnie banany, których juz nikt nie ruszy lądują u mnie w chlebku bananowym. Dzieci go bardzo lubią ☺️
OdpowiedzUsuńTo prawda, u mnie znika z prędkością światła :)
UsuńChyba każdy choż raz upiekł ten chlebek. Śmiem twierdzić, że obok szarlotki to drugie bardzo popularne ciasto wśród Polaków. U mnie też czasami się zdarza, najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy brak sezonowych owoców.
OdpowiedzUsuńNo tak trzeba korzystać z sezonówek, póki są :)
UsuńNigdy nie piekłam chlebka bananowego i nie wiadomo czy kiedykolwiek będę to robić. Sama mam uczulenie na banany i ich nie tykam, nawet w formie przetworzonej nie mogę jeść. Same banany zjadane sa przez moją rodzinę i znikają szybko. Jednak zostawię sobie na jakąś okazję i upiekę kiedyś dla moich dzieci. :)
OdpowiedzUsuńDzieci go pokochają, będzie im smakować :)
UsuńGdzieś już widziałam ten przepis. Ciekawa jestem smaku tego chlebka.
OdpowiedzUsuńSłodki, pulchny, wilgotny i bardzo aromatyczny :)
UsuńChlebek bananowy ma swój unikatowy smak :)
OdpowiedzUsuń