Proste ciasto na oleju - przepis podstawowy
Ciasto na oleju doskonale komponuje się z owocami. Możecie użyć do niego wszystkich owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych. Można przygotować je z budyniem lub kruszonką. Przedstawiam Wam dziś przepis podstawowy. Smakuje również dobrze bez dodatków, oblane lukrem. Prosty i szybki przepis dla każdego.
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku cytrynowego
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. W misce umieścić mokre składniki - mleko, olej, jajka i połączyć dokładnie za pomocą "rózgi". Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
Justynko nie ma możliwości żeby mi ciasto na oleju wyszło :) za każdym razem mamm zakalec i nie pytaj co ja takiego robię :) oczywiście podejdę do Twojego przepisu może ten będzie łaskawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, ale według mnie nie ma takiej możliwości, dla bezpieczeństwa użyj produktów o tej samej temperaturze :)
UsuńNaprawdę podstawowy przepis, ale takie najtrudniej znaleźć, muszę kiedyś spróbować. Wydaje mi się, że wystarczy dodać coś do masy, jakieś owoce a już będzie bogatsza i smaczniejsza wersja. Ja lubię kombinować.
OdpowiedzUsuńMożesz kombinować do woli :)
UsuńI tyle ? Na prawdę, nie noo to ja koniecznie borę Twój przepis w obroty, w szczególności, że długi weekend jest więc wiem co upiekę :)
OdpowiedzUsuńTak niewiele, a smaczne, możesz oczywiście poszaleć z dodatkami :)
UsuńUwielbiam ciasta, które przygotowuje się w tak prosty sposób.
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak samo jak ja :)
Usuńtego przepisu nauczyła mnie moja teściowa, proste i łatwe ciasto :D Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTaka teściowa to skarb :) mnie uczyła babcia, bo teściowej niestety nie zdążyłam poznać :(
UsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńNie piekę ciast na oleju, ale chyba czas spróbować!
Zawsze musi być pierwszy raz :)
UsuńCiasta na oleju wychodzą mi absolutnie zawsze 😍 piękę bardzo podobne do Twojego ale z mniejszą ilością cukru i koniecznie z owocami i kruszonką! 😍
OdpowiedzUsuńWszystkie udoskonalenia mile widziane :) spróbuję tez zmniejszyć ilość cukru i poeksperymentować z dodatkami :)
UsuńRobię to ciasto w identycznych proporcjach jak Ty :) Bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ja też :)
UsuńCiasta na oleju są proste i pyszne. Robię je często. Czasem z owocami, czasem z twarogiem nawet.
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi apetytu, lecę do kuchni!
Lec Małgosiu, leć, a ja też polecę i spróbuję z twarogiem :) bo mnie zachęciłaś :)
UsuńMoja Babunia robi takie z jabłkami i z truskawkami. Czasami ze śliwkami. Pyszota.
OdpowiedzUsuńTen przepis to też Babuni, one zawsze wiedzą co najlepsze :)
Usuń