Pierniczki - prosty i tani przepis
Proste przepisy są dla nas najlepsze. Tanie też lubimy. Prosty, bo wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy, następnie zagniatamy. Tani, bo bez miodu. Możemy je upiec wtedy, gdy nie dysponujemy nadmiarem czasu. Ciasto możemy zrobić jednego dnia i może ono leżakować w lodówce, upiec zaś w dogodnym dla nas czasie. Ciasto jest niesamowicie elastyczne, świetnie się wałkuje i wykrawa. Przepis znaleziony tutaj i wielokrotnie wypróbowywany. Polecam :)
Do miski wrzucamy:
- 250 g miękkiego masła
- 500 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki, które pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Wykładamy na kratkę, a po ostygnięciu dekorujemy dowolnie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)